Brezplačna dostava pri naročilu nad 40€!

Klinični testi

Rezultati uporabe revolucionarnega terapevtskega sistema Texenergy

Avtor : dr. Roberto Carniel

 • Zdravnik kirurg, specialist medicine športa, asistent na Katedri za fizično medicino in rehabilitacijo Univerze “G. D’Annunzio” CHIETI.
 • Sodelavec prof. Sagginija iz Katedre za fizično medicino in rehabilitacijo Univerze “G. D’Annunzio” CHIETI.
 • Znanstveni vodja Gemmer Italija, skupine zasebnih raziskovalcev na področju nevrofiziologije, ki se zgleduje po učenju prof. R. J. Bourdiola, doktorja fiziopatologije mišic.

Še danes človeško telo vidimo samo kot gosto mrežo kemijskih reakcij, ki si jih prizadevamo razumeti, jih med seboj povezati; da okrevamo, uporabljamo skoraj izključno molekule, ki posegajo v te kemične reakcije. Toda v resnici smo veliko bolj zapleteni stroji. Biologija ima kemični vidik, ampak tudi in predvsem fizični vidik, ki pa je manj raziskan. Doslej še nihče ni sistematično raziskoval, da bi iz fizičnega vidika razumel, kaj je na tisoče fizioloških in patoloških pojavov, ki jih razlagamo samo iz kemijskega stališča, ne da bi mnogokrat lahko odgovorili na veliko vprašanj. Materija je energija in energijo je mogoče razumeti kot obliko materije. Kvantna medicina je neposredno povezana z načeli kvantne fizike, ki se ukvarja z neskončno majhnostjo in zanjo veljajo zakoni kvantne mehanike teorije Maxa Plancka. Kvantna fizika je odkrila atome in njihovo notranje vedenje. Odkrila je zakone korelacije atomov v velikih prostorskih področjih. V mnogih državah, vključno z ZDA, Japonsko, Kitajsko, Rusijo in drugimi večjimi evropskimi državami, vključno z Italijo, obstajajo številni raziskovalci, ki se ukvarjajo s fizikalnim dekodiranjem elektromagnetnih signalov, ki jih proizvaja človeško telo. Po drugi strani pa imamo dokaz, da je človeško telo elektromagnetni stroj, vsakič, ko merimo pogoje z raziskavami, kot so EKG, EEG, magnetoencefalografija, CT, MRI, PET. Kvantna medicina temelji na konceptih, za katere so “mase” oblike energije. Klasična medicina se ukvarja s preučevanjem mas s stališča anatomije, fiziologije, patologije. Manjka del v zvezi z energetskim stališčem, ki bi omogočil, da bi imeli milijardo več informacij. Elektromagnetno sporočilo potuje s svetlobno hitrostjo in je veliko pred kasnejšo biokemično reakcijo. V živih organizmih je sistem samoregulacije, v katerem si celice izmenjavajo informacije, elektromagnetna sporočila, ki ohranjajo telo v dinamičnem ravnovesju, to pa se prilagaja notranjim in zunanjim spremembam. Večina bolezni se sprva kaže kot energetsko neravnotežje in pomanjkanje komunikacije ali blokada energije in jih je možno ugotoviti z bioelektričnimi meritvami še pred biokemijskimi dokazi.

Jasno je že, da zdravstveno stanje biološke celice lahko ovrednotimo z merjenjem membranskega potenciala ob počitku in je ta zdrava, ko je ta vrednost -70mV. Vrednost bolnih celic je okoli – 40mV, v tumorskih celicah so bile izmerjene vrednosti okrog -15/20mV. Energija, potrebna, da se ohranijo celice v dobrem stanju učinkovitosti, izhaja iz AT, zato smo želeli preizkusiti revolucionarno tkanino, sad italijanskih raziskav, ki se imenuje Texenergy, ki v samem tkivu vsebuje voltov člen. Ti pripomočki so zgrajeni z uporabo niti bakra in cinka v matrici silicija. Ob uporabi pripomočka znoj deluje kot elektrolit in aktivira voltov člen, ki generira električni tok 300 microA in magnetno polje 4-10 nTesla. Elektromagnetno polje Texenergy lahko poveča količino ATP na voljo v celici, magnetno  polje pa mobilizira tekočine. Rezultat je hiter odziv na vnetje, edem in bolečino. Cilj študije je bil torej preizkusiti določene učinke z uporabo oblačil, zgrajenih s to posebno tkanino, da se oceni protibolečinsko delovanje, protivnetno delovanje in delovanje proti edemu.

Namen študije

Namen študije je bil preveriti učinke z uporabo oblačil (elastični ledveni, kolčni, križni, vratno-prsni trakovi) iz posebne tkanino, sestavljene iz bakra, cinka in silicija, ki lahko ustvari elektromagnetno polje (električno polje 300 microA in magnetno polje 6/10nTesla), da se oceni protibolečinsko delovanje, protivnetno delovanje in delovanje proti edemu.

Metode

Skupina 48 odraslih oseb (28 žensk in 20 moških) , starih med 24 in 66, 16 neprofesionalnih in profesionalnih športnikov z boleznijo hrbtenice (mehanična in kronična bolečina v križu, hernija diska) in bolečine v sklepih (rama in kolk) iz različnih družbenih okolij.

Dejavnost

Skupina je bila naprošena, da nosi novo tkanino vsaj 8 ur na dan podnevi, 4 osebe z bolečino v križu pa naj jo nosijo samo ponoči. Vse so sprejeli prostovoljno in z veliko radovednostjo ter dovzetnostjo.

Začetne ocene

V začetku testiranja so bili zbrani glavni podatki o osebah, ki so vključevali tudi podatke o teži  in višini.
Vsaka oseba je dobila dnevnik. V tem dnevniku so po izbiri morali pisati o počutju ponoči ter o jutranjih bolečinah. Vsi še danes uporabljajo izdelek.

Rezultati

Vsi vpleteni so dosegli izboljšanje nočnega spanca in izboljšanje jutranjega vstajanja. Tako osebe s hernijo diska kot osebe s kroničnimi bolečinami so skoraj takoj opazili izboljšanje kakovosti življenja, čas trajanja bolečin pa se je v naslednjih večerih zmanjšal.

Vsi bolniki s patologijo so poročali, da so doživeli obdobje nenehnih izboljšav približno mesec dni, nato pa je sledilo izginotje ali stabilizacija bolečine, le pri enem primeru se je bolečina v križu povečala (po dviganju uteži), ki pa je v treh dneh izginila. Iz tega obdobja stabilizacije, če upoštevamo dejstvo, da so bolniki z bolečino imeli kineziološko dejavnost v telovadnici, smo opazili še večje izboljšanje s skoraj popolnim izginotjem anhiloške bolečine (otrplost) zjutraj. 4 osebe so proizvod uporabljale samo ponoči, z dobrim rezultatom, saj je bolečina izginila.

Splošni sklepi

Bolniki so poročali o izboljšanju bolečine, vnetja in edema (izboljšanje vseh treh ciljnih namenov študije). Te klinične rezultate je mogoče razložiti z dvojno dejavnostjo tkanine, saj se ustvari mikro tok (MET) in magnetno polje.

Z medicinskega vidika smo dosegli dobre rezultate, ker:

 • Bolnik leži ob izboljšanem rezultatu
 • Omili občutke mravljinčenja v zgonjih in spodnjih okončinah, ki jih bolniki pogosto čutijo, ker v teh primerih elektromagnetizem spodbuja periferni avtonomni živčni sistem
 • Izboljša delovanje venske črpalke spodnjih okončin za stimulacijo mišic

Pri akutni bolezni je bil odziv zelo hiter (v prvih urah, v prvih dneh), pri kronični bolezni pa je za najboljši rezultat potrebno čakati dlje.

Literatura:

1. Buckwalter JA, Mankin HJ. Articular cartilage: part I – II. J Bone Joint Surg. 1997;79-A(4):600-632.

2. Roos EM, Roos HP, Lohmander LS, Ekdahl C, Beynnon BD. Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score(KOOS) – development of a self-administered outcome measure. J Orthop Sports Phys Ther. 1998;28(2):88-96.

3. Pezzetti F, De Mattei M, Caruso A, Cadossi R, Zucchini P, Carinci F, Traina GC, Sollazzo V. Effects of pulsed electromagnetic fields on human chondrocytes: an in vitro study. Calcif Tissue Int. 1999;65(5):396-401.
4. De Mattei M, Caruso A, Pezzetti F, Pellati A, Stabellini G, Sollazzo V, Traina GC. Effects of pulsed electromagnetic fields on human articular chondrocyte proliferation. Connect Tissue Res. 2001;42(4):269-79.

5. Varani K, Gessi S, Merighi S, Iannotta V, Cattabriga E, Spisani S, Cadossi R, Borea PA. Effect of low frequency electromagnetic fields on A2A adenosine receptors in human neutrophils. Br J Pharmacol. 2002;136(1):57-66.

6. Ciombor DM, Aaron RK, Wang S, Simon B. Modification of osteoarthritis by pulsed electromagnetic field— a morphological study. Osteoarthritis Cartilage. 2003;11(6):455-62.

7. De Mattei M, Pasello M, Pellati A, Stabellini G, Massari L, Gemmati D, Caruso A. Effects of electromagnetic fields on proteoglycan metabolism of bovine articular cartilage explants. Connect Tissue Res. 2003;44(3-4):154-9.

8. Tognon S, Giulian D, Volpe A. Treatment with low-intensity pulsating electromagnetic fields of post-operatory pain after rotator cuff repair. 1st Italian-Greek Congress on Surgery of the Shoulder – Abano Terme, 2003.

9. Cohen SB, Gill SS, Baer GS, Leo BM, Scheld WM, Diduch DR. Reducing joint destruction due to septic arthrosis usingan adenosine2A receptor agonist. J Orthop Res 2004;22:427–35.

10. De Mattei M, Pellati A, Pasello M, Ongaro A, Setti S, Massari L, Gemmati D, Caruso A. Effects of physical stimulation with electromagnetic field and insulin growth factor-I treatment on proteoglycan synthesis of bovine articular cartilage. Osteoarthritis Cartilage. 2004;12(10):793-800.

11. Fini M, Giavaresi G, Carpi A, Nicolini A, Setti S, Giardino R. Effects of pulsed electromagnetic fields on articular hyaline cartilage: review of experimental and clinical studies. Biomed Pharmacother. 2005;59(7):388-94. Review.

12. Fini M, Giavaresi G, Torricelli P, Cavani F, Setti S, Cane V, Giardino R. Pulsed electromagnetic fields reduce knee osteoarthritic lesion progression in the aged Dunkin Hartley guinea pig. J Orthop Res. 2005;23(4):899-908.

13. De Mattei M, Fini M, Setti S, Ongaro A, Gemmati D, Stabellini G, Pellati A, Caruso A. Proteoglycan synthesis in bovine articular cartilage explants exposed to different low-frequency low-energy pulsed electromagnetic fields. Osteoarthritis Cartilage. 2007;15(2):163-8.

14. Nicolin V, Ponti C, Baldini G, Gibellini D, Bortul R, Zweyer M, Martinelli B, Narducci P. In vitro exposure of human chondrocytes to pulsed electromagnetic fields. Eur J Histochem. 2007;51(3):203-12.

15. Eriksson E. Can pulsed electromagnetic fields protect joint cartilage? Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2007 Jul;15(7):829.

16. Zorzi C, Dall’oca C, Cadossi R, Setti S. Effects of pulsed electromagnetic fields on patients’ recovery after arthroscopic surgery: prospective, randomized and double-blind study. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2007;15(7):830-4.

17. Massari L, Benazzo F, De Mattei M, Setti S, Fini M; CRES Study Group. Effects of electrical physical stimuli on articular cartilage. J Bone Joint Surg Am. 2007;89 Suppl 3:152-61. Review.

18. Varani K, De Mattei M, Vincenzi F, Gessi S, Merighi S, Pellati A, Ongaro A, Caruso A, Cadossi R, Borea PA. Characterization of adenosine receptors in bovine chondrocytes and fibroblast-like synoviocytes exposed to low frequency low energy pulsed electromagnetic fields. Osteoarthritis Cartilage. 2008;16(3):292-304.

19. Fini M, Torricelli P, Giavaresi G, Aldini NN, Cavani F, Setti S, Nicolini A, Carpi A, Giardino R. Effect of pulsed electromagnetic field stimulation on knee cartilage, subchondral and epyphiseal trabecular bone of aged Dunkin Hartley guinea pigs. Biomed Pharmacother. 2007 Apr 3; [Epub ahead of print].

20. Benazzo F, Cadossi M, Cavani F, Fini M, Giavaresi G, Setti S et al. Cartilage repair with osteochondral autografts in sheep: effect of biophysical stimulation with pulsed electromagnetic fields.J Orthop Res. 2008 May;26(5):631-42.

21. Benazzo F, Zanon G, Pederzini L, Modonesi F, Cardile C, Falez F, Ciolli L, La Cava F, Giannini S, Buda R, Setti S, Caruso G, Massari L. Effects of biophysical stimulation in patients undergoing arthroscopic reconstruction of anterior cruciate ligament: prospective, randomized and double blind study. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2008 Jun;16(6):595-601.

22. Presidente della EMPHYSPACE RAPPORTO EMPHYSPACE Campi elettromagnetici pulsati lenti e a banda larga (WFRELF – PEMS) a basso potenziale energetico per l’impiego terapeutico Wolf A. Kafka.

23. International Organisation on the Research of the physiological effects of electromagnetic fields at normal an extreme (space) conditions (Emphyspace) Johannishöhe 9, D-82288.

Prenesite članek na svoj računalnik

PDF dokument

Elektromagnetna terapija: Alternativna bolečinska terapija za bolnike s hemiplegijo?

 

Avtorja: F. Colonna, G. Moraglia
Oddelek za rehabilitacijo ASL (uprava bolnišnice) v Brindisiju – San Raffaele
Ustanova – Ceglie Messapica 

Bolečina je ena izmed mnogih simptomov, ki še posebno ogrožajo fizično in psihično celovitost osebe ter v veliki meri vplivajo na kakovost njenega življenja.

Pri bolnikih z možgansko kapjo komplikacije že od akutne faze ogrožajo proces rehabilitacije in predvidevanje poteka bolezni. Bolečine v ramenih, s katerimi se sreča od 16 do 84 % bolnikov, prištevamo med komplikacije, ki jih povzročajo lokalni dejavniki (subluksacija oz. manjši izpah, poškodbe rotatorne manšete, adhezivni kapsulitis, tendinitis, spastičnost) ter nelokalni dejavniki (patologije vratu, bolečine v jedru talamusa) (1, 2, 3). Takoj ko je bolnik zaupan v oskrbo skupini strokovnjakov, mora vsak izmed njih na najprimernejši način poskrbeti za pravilno namestitev bolnikove postelje, za njegovo premeščanje, nego in rehabilitacijo (4).

Terapije za zdravljenje bolečin v ramenih pri bolnikih s hemiplegijo, ki jih najdemo v  publikacijah, vključujejo: terapijo z zdravili, v primeru sočasnega pojava spastičnega mišičnega hipertonusa tudi injiciranje steroidov, fizioterapije (laser, ultrazvok, frekvenčni ritmični električni modulacijski sistem FREMS itd.) in zdravljenja s kineziterapijo ob hkratni uporabi opor in ortoz (5, 6, 7, 8). Toda čeprav imamo na voljo številne publikacije na to temo, je iz poročil informacijskega vira Cochrane Library razvidno, da literatura glede ocenjevanja in zdravljenja ni usklajena oz. enotna. Tako za zdaj še nimamo primernih študij, s katerimi bi lahko prišli do splošnih in dokončnih zaključkov.

Preučevanje in iskanje povezav med magnetnimi polji in živimi organizmi je zelo starega izvora. Mehanizem teh procesov še vedno ni natančno klasificiran, čeprav obstajajo prepričljivi dokazi, da imajo elektromagnetni valovi repolarizacijski učinek na poškodovane celice, s čimer omogočajo obnovitev membranskega potenciala in posledično ponovno normalno celično delovanje, poleg tega pa vplivajo na kroženje krvi, zmanjšanje viskoznosti ter povečano nasičenost s kisikom (10, 11, 12, 13). Zelo nedavni klinični in eksperimentalni podatki kažejo, da so eksogena magnetna polja na zelo nizki ravni sposobna spreminjati različne biološke sisteme in da imajo protibolečinski učinek na številne patologije (14, 15, 16).

Grafitex je izdelal elektromagnetni elastični material za nošenje (Texenergy) s cinkovimi in bakrovimi vlakni, ki proizvaja elektromagnetno polje 300 mikroamperov in 4/10 nanotesla ter ima sposobnost delovati skupaj z materialom, s katerim pride v stik.

Ker imamo s spoznavnega in vrednostnega vidika možnost uporabiti alternativne terapevtske pripomočke za lajšanje bolečin, ki niso invazivni in temeljijo na napredni tehnologiji ter imajo manj kontraindikacij, je cilj te raziskave preizkusiti elektromagnetni pripomoček za vrat in hrbet Texenergy, ki se uporablja za mišično-skeletne bolečine v ramenih pri bolnikih s hemiplegijo.

Materiali in metode

V raziskavo je bilo vključenih 18 bolnikov (10 moških in osem žensk), starih od 55 do 78 let, ki so utrpeli ishemično možgansko kap v subakutni fazi (devet bolnikov ima paralizirano desno stran, devet pa levo stran telesa) in ki so imeli bolečine v mišicah in kosteh v predelu lopatice ter nadlahti paraliziranega dela.

Tabela 1 prikazuje osebne podatke bolnikov, stran telesa, ki je paralizirana, vzrok za bolečine v lopatici in nadlahti ter vrednosti v raziskavi sodelujočih bolnikov. Izločili smo bolnike, ki so uporabljali spodbujevalnik in ki so imeli bolečine v osrednjem delu in/ali travmatične poškodbe osteoartikularnega sistema. Ta merila smo pri bolnikih, ki so se prijavili k sodelovanju,  preverili z radiografijo in z ultrazvočno preiskavo lopatice ter nadlahti.

Tabela 1

Bolnik Spol Starost Stran telesa Desna/Leva Vzrok bolečin Vizualna analogna lestvica (VAL) Obseg gibanja (OG)  v
1 M 77 D SL 6 70
2 M 63 L CLB/IP 7,5 40
3 Ž 65 D CLB 7 60
4 Ž 78 D PA 7,5 0
5 M 56 L SL/CLB 8 40
6 Ž 71 L PA/SL 9 50
7 M 68 D CLB/IP 8, 5 40
8 M 60 L PA/IP 8 50
9 Ž 75 L PA/IP 8 40
10 M 67 L SL/IP 7 60
11 M 60 L CLB 8,5 40
12 Ž 73 D PA 7,5 0
13 Ž 74 D PA/IP 7,5 30
14 M 68 L CLB/IP 9 30
15 Ž 71 D SL 6 60
16 Ž 57 D SL 7 40
17 M 62 D PA 9 40
18 M 55 L CLB 7,5 50

Legenda: CLB: tendinopatija; PA: periartritis; SL: subluksacija; IP: hipertonus

Pri vseh bolnikih smo opravili klinični in psihiatrični pregled, pregled pasivnega obsega gibanja (OG) in status predela lopatice ter nadlahti pri stranskem iztegu. Izmerili smo tudi bolečine v ramenih z uporabo vizualne analogne lestvice (VAL) med iztegovanjem rame ter rezultate zdravljenja po Verhaarjevi lestvici (21), kot prikazuje tabela 2.

Tabela 2

Sistem ocenjevanja zdravljenja (prilagojena Verhaarjeva lestvica)
ODLIČNO (O) Popolno olajšanje, bolnik zelo zadovoljen
DOBRO (D) Občasna rahla bolečina po naporih, bolnik zadovoljen
NEZADOSTNO (N) Bolečina ob naporih, toda znosnejša, bolnik dokaj zadovoljen
SLABO (S) Ni izboljšanja, bolnik razočaran

V prvi fazi preverjanja bolečin v ramenih pri bolnikih s hemiplegijo (T0) je imelo 18 obravnavanih bolnikov 10 fizio- in kineziterapij po 45 minut ter 10 laserskih terapij s po 100 mg dnevnega odmerka ketoprofena, ki so ga bolniki jemali oralno 10 dni.

Ob koncu te faze smo ponovno ocenili status bolnikov (T1), pri čemer je osem bolnikov zdravljenje označilo z »dobro« ali »odlično« z navedbo, da so se bolečinski simptomi in OG izboljšali. Ostalih 10 bolnikov je še vedno čutilo bolečine in omejitve v iztegovanju lopatično-nadlahtnega predela, primerljive z bolečinami, o katerih so tožili pred zdravljenjem (tabela 3).

Zdravljenje 10 bolnikov, ki so navedli slabe ali nezadostne rezultate ob koncu zdravljenja, je vključevalo zgolj petdnevno fizio- in kineziterapijo, po tem obdobju pa smo  vključili ramensko-laketni pripomoček Texenergy, ki so ga bolniki nosili vsaj 12 ur dnevno. Naša odločitev je bila, da ga nosijo ponoči 15 dni zapored (T2). Vseh 10 bolnikov se je s priporočeno terapijo strinjalo in ni poročalo o nobenih preobčutljivostnih reakcijah ali poslabšanjih, tako da so  to fazo zdravljenja vsi uspešno zaključili. Pri bolnikih smo zaznali izboljšanje v absolutnih vrednostih VAL in OG, medtem ko so se rezultati po ocenjevalni lestvici Vehaar gibali med »dobro« in »odlično«.

Po 60 dneh smo meritve in oceno statusa ponovili (T3) ter potrdili podatke, ki so navedeni v tabeli 4.

Tabela 3

Bolnik Spol Vzrok bolečin VAL T0 OG T0 v VAL T1 OG T1 v Ocena T1
1 M SL 6 70 3,5 90 D
2 M CLB/IP 7,5 40 4 70 D
3 Ž CLB 7 60 3 90 O
4 Ž PA 7,5 0 5 40 D
5 M SL/CLB 8 40 8 80 O
6 Ž PA/SL 9 50 4 80 D
7 M CLB/IP 8, 5 40 5 70 D
8 M PA/IP 8 50 5 90 D
9 Ž PA/IP 8 40 7 60 S
10 M SL/IP 7 60 7 60 S
11 M CLB 8,5 40 7 50 N
12 Ž PA 7,5 0 8 10 N
13 Ž PA/IP 7,5 30 7,5 40 N
14 M CLB/IP 9 30 8,5 30 N
15 Ž SL 6 60 6 60 S
16 Ž SL 7 40 7 60 N
17 M PA 9 40 8 40 S
18 M CLB 7,5 50 7 50 N

Legenda: OCENA: O = odlično; B = bolje; D = dobro; N = nezadostno; S = slabo

Tabela 4

Bolnik Spol Vzrok bolečin VAL T2 OG T2 v ⁰ Ocena T2 VAL T3 OG T3 v ⁰ Ocena T3
9 Ž PA7IP 3,5 80 B 2 90 O
10 M SL/IP 3 80 B 3 80 D
11 M CLB 4 90 B 3 90 O
12 Ž PA 4,5 50 B 4,5 60 D
13 Ž PA/IP 4 90 O 4 90 D
14 M CLB/IP 5 70 B 4 80 D
15 Ž SL 3 90 O 2 90 O
16 Ž SL 6 70 B 4 90 D
17 M PA 5,5 70 B 5,5 70 D
18 M CLB 4,5 80 O 3 90 O

Legenda: OCENA: O = odlično; B = bolje; D = dobro; N = nezadostno; S = slabo

Statistika in rezultati

Primerjavo statistike v okviru spremenljivk, ki zadevajo značilnosti skupine bolnikov, smo izvedli na podlagi testa t-porazdelitve z uporabo neodvisnih podatkov.

Glede na to, da smo z ocenjevalno lestvico dobili ordinalne spremenljivke, smo primerjavo izvedli z neparametrično metodo. Skupino smo statistično primerjali s Friedmannovim testom za ponavljajoče se meritve na dveh sorodnih vzorcih pred in po zdravljenju ter med njegovim potekom. Primerjavo med skupinama smo naredili z Wilcoxonovim testom z rangi za parne podatke, pri tem pa smo uporabili posodobljene podatke o ravni pomembnosti za število izvedenih primerjav. Da smo v dveh primerjavah (VAL T0–T1, OG T1–T2) obdržali globalno verjetnost z napako a v vrednosti 0,05, smo standardno raven pomembnosti delili z dve. Tako smo dobili raven pomembnosti v vrednosti a = 0,025. Iz tega sledi, da je vsaka primerjava statistično pomembna, če je enaka ali nižja od vrednosti a = 0,025.

Rezultati, ki jih povzemamo v tabeli 5, prikazujejo, da sta preizkušeni skupini med sabo homogeni. Ocene VAL in OG ob koncu zdravljenja ter med njegovim potekom so v primerjavi z ocenami pred zdravljenjem pri merjenju VAL pokazale statistično pomembnost v vrednostih p > 0,0015 in 0,025, v primeru OG pa 0,0015 in 0,01.

            Ocena začetne primerjave pred zdravljenjem ter na koncu prve faze zdravljenja ni pokazala statistične pomembnosti. Če upoštevamo samo osem bolnikov, ki so prvo fazo zdravljenja ocenili z »dobro« ali »odlično«, znaša statistična pomembnost po Verhaarjevi lestvici p > 0,0013 tako za vrednosti VAL kot tudi za OG.

Tabela 5

Povprečje DS p Pomembnost
VAS T0 T1 P < 0.31 NE
VAS T1 (10 pts.) 7.30 0.71 P < 0.0015 DA
VAS T2 (10 pts.) 4.30 1
VAS T1 (10 pts.) 7.30 0.71 DA
VAS T3 (10 pts.) 3.50 1.10 P < 0.0015
ROM T0 – T1 P < 0.03 NE
ROM T1 (10 pts.) 102.5 1.26 DA
ROM T2 (10 pts.) 100.7 1.7 P < 0.25
ROM T1 (10 pts.) 102.5 1.26 P < 0.01 DA
ROM T3 (10 pts.) 98.7 1.59

Kar pa zadeva meritve rezultatov ob koncu zdravljenja, smo opazili sledeče: ob koncu zdravljenja je 70 % bolnikov zdravljenje označilo za dobro, 30 % pa za odlično. Med zdravljenjem je po 60 dneh 60 % bolnikov le-tega označilo za dobrega, 40 % pa za odličnega, kar potrjuje celo dolgoročno učinkovitost pripomočka, ki smo ga uporabili za lajšanje bolečin.

Razprava

Sindrom bolečin v ramenih pri bolnikih, ki jih je ne glede na vzrok prizadela možganska kap, vpliva na in omejuje morebitno znatno izboljšanje (17). Bolečinskih simptomov še posebej zdaj ne smemo zanemarjati ali prelagati, ker bi želeli najprej razrešiti bistven vzrok nastanka bolečin. Za olajšanje in večjo učinkovitost morebitne terapije je namreč nujno potrebno, da jih obravnavamo takoj.

Bolečine v ramenih pri bolnikih s hemiplegijo obravnavamo kot bolezensko stanje, ki negativno vpliva na proces rehabilitacije, zato moramo biti pozorni na prisotnost ali odsotnost bolečine, kadar dobimo v oskrbo bolnika z možgansko kapjo. Ob nastopu bolečine je nujno potrebno oceniti njene značilnosti in izvor, na podlagi tega pa čim prej zagotoviti primerno zdravljenje ter z interdisciplinarnim pristopom na najboljši možni način uporabiti vsa sredstva in vire (4).

Glede na že omenjeni informacijski vir Cochrane Library je na temo bolečin v ramenih pri bolnikih s hemiplegijo objavljenih zelo malo raziskav, če pa že obstajajo, so njihovi rezultati včasih sporni, metodologija pa pomanjkljiva (9).

V primeru fokalne inhibicije hipertonusa Turner predlaga zdravljenje z uporabo interartikularnih steroidov, saj na ta način zmanjšamo bolečinske simptome in omogočimo mobilizacijo paraliziranega uda (5).

Chae in sodelavci so dokazali, da ima funkcionalna električna stimulacija protibolečinski učinek na bolečinske simptome, ki je lahko celo dolgotrajen, obenem pa skrbi za prehranjenost mišic (6).

Po drugi strani pa nimamo dokazov o učinkovitosti uporabe ortoz in raznih drugih opor, razen dejstva, da odložijo nastop bolečine, kot opisujejo Ada in sodelavci (18).

Naključne kontrolirane raziskave zdravljenja zgornjih udov (19, 20) z uporabo botulinum toksina kažejo na izboljšanje nekaterih bolnikovih osnovnih dejavnosti, ki vključujejo sposobnost gibanja, preprečitev preležanin in olajšano skrb za osebno higieno bolnika s strani njega samega ali njegovega negovalca. Posledice bolečinskih simptomov, z izjemo posrednih, niso izražene.

Kar zadeva našo raziskavo (ob zavedanju, da so vzorci številčno omejeni in da je izvedba raziskave odprtega tipa), so rezultati potrdili, da zapleti v predelu ramen pri bolnikih s hemiplegijo niso zanemarljivi in da je potrebno zdravljenje periodično preverjati z objektivnimi meritvami. Rezultati zdravljenja s pripomočkom TEXENERGY (izdelovalca Gafitex SrL) so bili ocenjeni z ocenami med »odlično« in »dobro«. Edina opazka, ki so jo bolniki, zdravstveno osebje in negovalci pogosto izpostavili, je otežkočeno nameščanje pripomočka na paraliziran ud.

Pridobljeni rezultati v predhodnih fazah so nam omogočili, da s pomočjo elektromagnetnega pripomočka za vrat in hrbet Texenergy najdemo morebitno alternativno rešitev za mišično-skeletne bolečine v ramenih pri bolnikih s hemiplegijo, in sicer tako kratkoročno kot dolgoročno. Na koncu bi želeli spodbuditi k izboljšanju te študije s pomočjo raziskave, ki bi ocenila ta kontrolirani slepi preizkus ter potrdila predstavljene izsledke.

Viri

 1. Snels IA, Dekker JH, van der Lee JH, Lankhorst GJ, Beckerman H, Bouter LM. Treating patients with hemiplegic shoulder pain. Am J Phys Med Rehabil 2002; 81: 150-160
 1. Andersen G, Vestergaard K, Ingeman-Nielsen M, Jensen TS. Andersen G, Vestergaard K, Ingeman-Nielsen M, Jensen TS. Incidence of central post-stroke pain. Pain 1995; 61: 187-193

3. Meschia JF, Bruno A. Post-stroke complications. Epidemiology and prospects for pharmacological intervention during rehabilitation. CNS drugs 1998; 9: 357-370

 1. Seneviratne C, Then KL, Reimer M. Seneviratne C, Then KL, Reimer M. Post-stroke shoulder subluxation: a concern for neuroscience nurse. Axone 2005; 27: 26-31
 1. Turner-Stokes L, Jackson D. Turner-Stokes L, Jackson D. Shoulder pain after stroke: a review of the evidence base to inform the development of an integrated care pathway. Clin Rehabil 2002; 16: 276-298
 1. Chae J, Yu DT, Walker ME, Kirsteins A, Elovic EP, Flanagan SR, Harvey RL, Zorowitz RD, Frost FS, Grill JH, Fang ZP. Chea J, Yu DT, Walzer ME, Kirsteins A, Elovic EP, Flanagan SR, Harvey RL, Zorowitz RD, Frost FS, Grill JH, Fang ZP. Am J Phys Med Rehabil 2005; 84: 832-842
 1. F. Colonna, J.N. Solano – FREMS in hemiplegic patients’ management – Abstract Book XV European Congress of ESPRM – Madrid, 2006: 389-390
 1. F. Colonna, M. Di Tano, M.R. Farina et al – Spastic hypertonus in hemiplegic patients: the role of the Lorenz Therapy – Eur. Med. Phys. 2004, 40, (suppl 1 to n°3): 418-420
 1. Green S, Buchbinder R, Hetrick S. Green S, Buchbinder R, Hetrick S. Physiotherapy interventions for shoulder pain. Cochrane Database Syst Rev 2003; CD004258

10. Bassett C.A.L. Fundamental and practical aspects of therapeutical uses of pulsed electromagnetic fields. Crit. Rev. Biomed. Eng. 1989, 17:451-529

11. Bassett C.A.L. Therapeutic uses of electric and magnetic fields in orthopaedics . In : Karpenter D. eds. Biological effects of electric and magnetic fields. San Diego: 1994, Academic Press, pp. 13-18

 1. Lawrence R et al. Magnet Therapy: The pain cure alternative. Rocklin CA: 1998 Prima Publishing, pp. 241
 1. Pilla A.A. State of the art in electromagnetic therapeutics. In: Blank M. ed. Electricity and Magnetism in Biology and Medicine. San Francisco: San Francisco Press Inc. 1993. pp.17-22

14. Detlavs I et al. Experimental study of the effects of Electromagnetic Fields in Early Stages of Wound Healing. Bioelectrochemi. Bioenerg.1994. 35:13-17

15. Bental R.H.C. Electromagnetic Energy: A Historical Therapeutic Perspective. In: O’Connor M.E., Bental R.H.C., Monaham J.C., eds. Emerging Electromagnetic medicine. 1990. New York: Springer-Verlag pp. 1-17

16. Shupak N. Therapeutic Uses of Pulsed Magnetic Field Exposure: A review. Radio Sci. Bull. 307: 9-32

17. Cisari C., Molteni F. Stroke: Clinic and Rehabilitation. Edi Ermes 2005, 421-424

18. Ada L, Foongchomcheay A, Canning C. Ada L, Foongchomcheay A, Canning C. Supportive devices for preventing and treating subluxation of the shoulder after stroke. Cochrane Database Syst Rev 2005; (1): CD003863

19. Bhakta BB, Cozens JA, Chamberlain MA, Bamford JM. Bhakta BB, Cozens JA, Chamberlain MA, Bamford JM. Impact of botulinum toxin type A on disability and carer burden due to arm spasticity after stroke: a randomised double blind placebo controlled trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2000; 69: 217-221

 1. Lagalla G, Danni M, Reiter F, Ceravolo MG, Provinciali L. Lagalla G, Danni M, Reiter F, Ceravolo MG, Provinciali L. Post-stroke spasticity management with repeated botulinum toxin injections in the upper limb. Am J Phys Med Rehabil 2000; 79: 377-384

21. Verhaar J, Walenkamp G, Van Mameren H. Local corticosteroid injection versus Cyriax-type physiotherapy for tennis elbow. J Bone Joint Surg (Br) 1996; 78:128-32.

Prenesite članek na računalnik

Prenesite PDF dokument

Ocena učinkovitosti shujševalnega in anticelulitnega oblačila Texenergy

Dr. Marisa Mosca Dr. Claudia Rona
Specialist za alergologijo Specialist za farmakologijo
Specialist za dermatologijo

Namen raziskave

Raziskava je bila izpeljana z namenom, da bi se dokazala učinkovitost transpirajočega in hipoalergenskega oblačila, izdelanega iz Texenergy tkanine, ki ima shujševalne in anti-celulitne učinke.

Razlogi za raziskavo

Edematous-fibrosclerotic panniculopathy, ki se običajno imenuje celulit, je zelo pogosta težava, ki na prizadetih območjih kože izgleda kot »pomarančni olupek« ali »vzmetnica«, in je posledica spremembe v mikrocirkulacijah in limfatičnem sistemu. Ti sistemi postanejo manj učinkoviti, kar zaradi degeneracije sklerotičnih vlaken in njihove oslabljene presnove vodi v nastanek edema in poznejšo škodo dermis fibrous komponente. Obstaja tudi spremenjena trofična reakcija maščobnih celic v nevroendokrine dražljaje skupaj z edemom in poškodba žilnega ter vezivnega tkiva. Stanje se lahko poslabša zaradi kopičenja toksinov in spojin, ki niso bili presnovljeni, kot na primer sladkor, lipidi in proteini, ki so shranjeni v maščobnih celicah kot trigliceridi. Ta težava prav tako povzroča poškodbo lipolitičnega sistema. Razlog za uporabo oblačil, ki izkorišča prednosti elektromagnetne terapije za zdravljenje celulita, je v lastnostih materiala iz katerega je narejen. Bolj natančno, material je bil patentiran in izkorišča terapevtske potenciale mineralov skozi preje bakra, cinka in silicija, ki se v njej prepletajo. Baker in cink skupaj ustvarjata neskončen tok, ki izzove nekakšno biostimulacijo namenjeno obnovi mikrocirkulacije in odpravo nakopičene tekočine in maščobe, medtem ko silicij deluje kot dirigent, istočasno pa ščiti kožo tako, da ohranja njeno naravno zdravje.

Značilnosti raziskave

Raziskava, katere trajanje je bilo določeno na 8 tednov, je bila opravljena na 21 osebah ženskega spola, v starosti od 21 do 65 let, na katerih se je celulit razvil od faze 1 do 4. Prostovoljci so bili izbrani v skladu z natančnimi merili.

Vključitvena merila:

 • Ženske stare od 18 do 65 let, v splošnem stanju dobrega zdravja.
 • Ženske, ki niso kazale preobčutljivosti na katerokoli sestavino omenjenega oblačila in kakršnokoli preobčutljivost na splošno.
 • Ženske, ki so prenehale z vsemi drugimi aktualnimi zdravljenji na pregledanih delih za najmanj en teden, in niso spremenile svojega načina prehranjevanja ali svojih navad glede telesnih aktivnosti.
 • Ženske, ki so privolile v to, da ne bodo uporabljale/nosile katerekoli druge izdelke, ki trdijo, da imajo anti-celulitne lastnosti, za celotno obdobje trajanja raziskave.
 • Ženske, ki niso imele poškodb na pregledanih delih, poškodb, ki bi lahko ovirale izvajanje vrednotenj.
 • Ženske, ki so podpisale soglasje za opravljanje testov.

Izključitvena merila:

 • Nosečnice in doječe matere
 • Ženske, ki niso popolnoma v skladu z vključitvenimi merili.

Vsaka prostovoljka je dobila 3 oblačila.

Prostovoljke so dobile navodila, da nosijo zgoraj omenjeno oblačilo vsakodnevno po vsaj 8 ur, za obdobje 8 tednov.
Načrt raziskave vključuje izvedbo treh pregledov: pred začetkom zdravljenja, štiri tedne po začetku zdravljenja in po koncu zdravljenja.
Klinične in instrumentalne ocene so bile opravljene, kot je opisano v nadaljevanju.
Klinična ocena
Opravljena na podlagi lestvice s katero so določene naslednje točke:

0 = brez celulita
1 = rahle jamice na koži 2 = rahle jamice v kombinaciji z votlimi področji 3 = izrazite jamice na koži v kombinaciji z menjavo votlih pasov
4 = votli pasovi in grče

Klinična ocena je bila podprta z meritvami v obsega stegna.

Instrumentalna ocena
Med raziskavo so bile uporabljene neinvazivne metodologije bioinženiringa kože za preverjanje nekaterih biofizikalnih lastnosti kože, na katere naj bi oblačilo vplivalo, da bi izpolnilo svojo nalogo.

Ehografija – za ocenitev zmanjšanja podkožne debeline. Ta tehnika dopušča ocenitev debeline različnih komponent kože, in posledično nadzor nad sčasoma možnimi lokalnimi razmerami odebelitve in/ali atrofije. Ta instrument deluje na podlagi naslednjega fizičnega načela: ko ultrazvočni žarek potuje skozi strukturno različne dele tkiva, se proizvajajo odmevi, ki se razlikujejo glede na akustične značilnosti pregledanih področij; proizvedeni odmevi so zabeleženi z instrumentom in zastopani kot trakovi. Razdalja med trakovi predstavlja debelino različnih komponent, ki so jih ustvarile.

Elastometrija – za ocenitev biomehanske lastnosti kože, instrument (cutometer) izvaja vrsto sesanja/relaksacije na območju, ki se meri. Programska oprema obdeluje in predstavlja te podatke kot krivulje, iz katerih so parametri, ki jih je potrebno preučiti, ekstrapolirani. To so:

r0 – raztegljivost kože, parameter, ki je obratno sorazmeren s kožnim odtenkom, in posledično s količino in kakovostjo kolagenskih vlaken dermisa. Predstavlja maksimalno višino, ki jo koža dobi na koncu sesanja.

r2 – elastičnost kože, parameter, ki je povezan s količino in kakovostjo elastičnih vlaken dermisa, ter predstavlja sposobnost in hitrost kože, da si opomore v svoj prvotni položaj po določenem raztezanju.

r6 – viskoelastičnost, parameter, ki je povezan s količino in kakovostjo temeljne snovi dermisa in predstavlja sposobnost kože, da se prilagodi na sklepna gibanja.

Dopplerjeva laserska tokometrija (flowmetry) – za merjenje kožne mikrocirkulacije. Instrument temelji na Dopplerjevem pojavu: ko laserska svetloba zadene nepremičen objekt, se odraža na isti frekvenci kot tista, ki je bila oddajana, medtem ko se, če se objekt premika, laserska svetlobna frekvenca spremeni v primerjavi s frekvenco, ki je bila oddajana, sprememba pa je sorazmerna s hitrostjo objekta. Hitrost, s katero rdeče krvničke potujejo, je neposredno sorazmerna z njihovim številom, in posledično z velikostjo toka.

Termografija – za ocenitev lokalne temperature kože. Pravzaprav bi anticelulitni izdelki morali izboljšati površinsko mikrocirkulacijo in, posledično, lokalno temperaturo. Termografija je elektro-optična metoda, ki predstavlja temperaturo: to je tehnika, ki s pomočjo sonde, katera je opremljena s toplotnimi senzorji, omogoča odkrivanje toplote, ki jo telo proizvaja, kot infrardeče sevanje, in registracijo temperature kože, ki v realnem času oblikuje ustrezen barvni termogram. Črno-modra nakazuje najnižje, rdečo-bela pa najvišje temperature.

Instrumentalno vrednotenje je bilo izvedeno v standardnih temperaturnih in vlažnostnih pogojih, in po približno 20 minutnem prilagoditvenem času.

Ocenjevanja so se za vsako osebo, ki je bila izbrana, vedno izvajala na istih točkah, se pravi na referenčnih točkah izračunanih na podlagi razdalje med kolčno hrbtenico in točko na stegnu, kjer je bil celulit najbolj očiten. Razdalja v centimetrih je bila zabeležena v kartoteki vsakega človeka, tako da bi lahko raziskovalec v sledečih pregledih opravil meritve na istih točkah.

Statistična analiza in rezultati

Raziskava je namigovala na preverjanje naslednje primarne končne točke:

► shujševalni ukrepi, ocenjeni na podlagi izboljšanja ehografičnih podatkov. Izbira primarne končne točke je odvisna od zanesljivosti merjenja ter od primernosti parametrov. Merjenje je natančno na podlagi:

• literature dokazov
• dejstev, da je ocenitev vedno opravil isti raziskovalec
• dejstev, da je bila ocenitev vedno izvajana na istih mestih (referenčnih točkah).

Nato so bile preverjene naslednje sekundarne končne točke:

► dejanje stimulacije na mikrocirkulacijo kože
► dejanje povečanja lokalne temperature
► dejanje spodbujanja biomehanskih lastnosti

Statistična analiza podatkov je bila izvedena s študentskim testom za ne-podvojene podatke.

Rezultati

Rezultati so predstavljeni nižje, skupaj s statistično pomembnostno ravnjo, ki je bila za večino od njih zadovoljiva že po 4 tednih zdravljenja, kar kaže na hiter shujševalni učinek. Še zlasti:

texenergy proti celulitu obseg stegna

 

Oznake:
CONTROLLI = PREGLEDI
BASALE = ZAČETNO STANJE
INTERMEDIO = VMESNO STANJE
FINALE = KONČNO STANJE

PARAMETER SE JE BISTVENO ZMANJŠAL ŽE PO 4 TEDNIH ZDRAVLJENJA.

4 TEDNI: p = 0.00000249269
8 TEDNOV: p = 0.00000143194

 

 

texenergy biomehanske lastnosti

 

Oznake:
CONTROLLI = PREGLEDI
BASALE = ZAČETNO STANJE
INTERMEDIO = VMESNO STANJE
FINALE = KONČNO STANJE
UNITA’ DI MISURA = MERSKA ENOTA

Razteznostna vrednost (r0) naj bi se zmanjšala, saj je obratno sorazmerna s kožnim odtenkom. Elastična vrednost (R2) naj bi se povečala, saj je neposredno merilo biološke elastičnosti. Viskoelastična vrednost (R6) naj bi se povečala, saj je merilo celotne kakovosti kože.

ŠE ZLASTI: PARAMETRI RAZTEZNOSTI IN ELASTIČNOSTI RAZKRIVAJO TREND POZITIVNEGA IZBOLJŠANJA, ČEPRAV STATISTIČNO NI POMEMBNA, PARAMETER VISKOELASTIČNOSTI PA KAŽE STATISTIČNO POMEMBNOPOVEČANJE ŽE PO 4 TEDNIH.

4 TEDNI: p = 0.000136
8 TEDNOV: p = 0.0000297

texenergy podkožna debelina

Oznake:
CONTROLLI = PREGLEDI
BASALE = ZAČETNO STANJE
INTERMEDIO = VMESNO STANJE
FINALE = KONČNO STANJE
EHOGRAFSKI PODATKI SO SE BISTVENO ZMANJŠALI ŽE PO 4 TEDNIH ZDRAVLJENJA.

4 TEDNI: p = 0.00046336
8 TEDNOV: p = 0.000513848

texenergy mikrocirkulacija kože

Oznake:
CONTROLLI = PREGLEDI
BASALE = ZAČETNO STANJE
INTERMEDIO = VMESNO STANJE
FINALE = KONČNO STANJE

PARAMETER SE JE BISTVENO POVEČAL PO 8 TEDNIH ZDRAVLJENJA.

8 TEDNOV: p = 0.00000062121

texenergy temperatura kože

Oznake:
GRADI C° = STOPINJE CELZIJA
CONTROLLI = PREGLEDI
BASALE = ZAČETNO STANJE
INTERMEDIO = VMESNO STANJE
FINALE = KONČNO STANJE

V SKLADU Z DOPPLERJEVO LASERSKO TOKOMETRIJO JE TERMOGRAFIJA POKAZALA ZNATNO POVEČANJE LOKALNE TEMPERATURE ŽE PO 4 TEDNIH.

4 TEDNI: p = 0.000306
8 TEDNOV: p = 0.000906901

Klinična ocena je pokazala statistično pomembno zmanjšanje videza celulita že po 4 tednih.

4 TEDNI: p = 0.000000300656
8 TEDNOV: p = 0.0000000386611

texenergy klinična ocena

Oznake:
SCORE A PUNTI = REZULTAT
CONTROLLI = PREGLEDI
BASALE = ZAČETNO STANJE
INTERMEDIO = VMESNO STANJE
FINALE = KONČNO STANJE

Samoocenjevanje, ki se je izvajalo s pomočjo vprašalnika, katerega so morali prostovoljci izpolniti, je pokazalo, da so osebki opazili shujševalne in anticelulitne učinke, ter da se niso pritoževali zaradi kakršnih koli neprijetnosti. Nasprotno, poudarili so pomanjkanje čezmernega potenja na prizadetih delih in udobje pri nošenju oblačila, tudi pod tesno prilegajočim se oblekami. Kar se tiče znosnosti, proizvod ne povzroča neželenih učinkov.

Sklepi

Opravljena raziskava je omogočila zbiranje tako subjektivnih kliničnih kot objektivnih instrumentalnih podatkov o sposobnosti preizkušenega izdelka, da ima shujševalne in anticelulitne učinke. Nihče od ljudi, ki so bili obravnavani, se ni pritoževal o srbečicah, pekočih občutkih ali drugih simptomih, ki bi lahko bili povezani z uporabo obravnavanega oblačila.
Osebkova privolitev v zdravljenje je bila popolnoma zadovoljiva tudi v zelo vročih dneh.

Z instrumentalnega vidika so opazili bistveno izboljšanje vseh parametrov, ki so bili obravnavani: debelina podkožja se je zmanjšala; med biomehanskimi lastnostmi, to so tiste, povezane s kakovostjo dermisa, ki je kožno podporno tkivo, zlasti viskoelastičnost, ki se je znatno povišala; poleg tega pa je oblačilo pomagalo izboljšati mikrocirkulacijo, v skladu z termografskimi podatki, ki so prav tako pokazali izboljšanje. Večina osebkov pregledanih na začetku zdravljenja, so po 4 in 8 tednih pokazali čvrstejšo kožo, ter zmanjšanje tako imenovane »pomarančaste« kože.
Posledično lahko pošteno sklepamo, da je pregledano oblačilo lahko učinkovita pomoč pri zdravljenju celulita, ki prizadane spodnje okončine.

Literatura

1) C. Rona, E. Berardesca (1999)
Anticellulite – In: Cosmetics, controlled efficacy studies and regulation
Cap. 13 – Springer Verlag ed. – Germany
2) Lucassen GW, van der Sluys WLN, et al (1997)
The effectiveness of the massage treatment on cellulite as monitored by ultrasound imaging. Skin Res technol 3: 154-160
3) Serup J (1995)
Skin imaging techniques in bioengineering and the skin: methods and instrumentation. CRC Press, Boca Raton pp. 65-79
4) Bernardi L, Berardesca E (1995)
Measurements of skin blood flow by laser doppler flowmetry in bioengineering and the skin:
methods and instrumentations. CRC Press, Boca Raton, pp 13-28
5) Sherman RA et al (1996)
Comparative effectiveness of videothermography and infrared beam thermography for scanning relative skin temperature.
J Rehabil Res Dev 33 377-386
6) Elsner P (1995)
Skin elasticity in bioengineering and the skin: methods and instrumentations. CRC Press, Boca
Raton, pp 53-64
Pristnost raziskave
Spodaj podpisani Dr. Marisa Mosca in Dr. Claudia Rona, ki sta odgovorni za ocenjevanje, na lastno odgovornost izjavljata, da je bil preskus izveden v skladu z načeli dobre klinične prakse in Helsinške deklaracije (1989).

Preberite celoten članek

Prenesite PDF datoteko